28 Eylül 2007 Cuma

çeşme ve çevresi

Şifalı sıcak , soğuk suların olağanüstü sayılabilecek kalitede kumun, güneşin ve berraklığın kucaklaştığı, şirin bir tatil beldesidir. Çeşme İzmir ilinin batısında kendi adını taşıyan yarımadanın en ucunda kurulmuştur. İlk çağlarda Cyssus adıyla bilinen Çeşme yöresi oniki İon kentinden biri olarak Erythraa'nın iskelesiydi. Günümüzde ünlü Çeşme plajının 20 km. kuzeydoğusunda yeralan Ildır Köyü, antik Erythraa kentinin bir bölümü içine almaktadır.

Çeşme ilçesi doğudan Urla, kuzeyden Karaburun, batı ve güneyden Ege Denizi ile çevrilidir. Gemiciler tarafından Küçük Liman diye adlandırılmıştır. Zamanla çoğalan ve bu gibi suların aktığı çeşmelerden dolayı da yöreye Çeşme denilmiştir. Arkeolojik kalıntılardan elde edilen bilgilere göre ilk yerleşim Pamfilya, Karya ve Likyalılar tarafından yapılmış olduğu belirtilmektedir. M.Ö. Büyük İskender'in şehri almasıyla, yöre özgürlüğüne kavuşmuştur. Büyük İskender'in ölümünden sonra sık sık el değişmiştir. M.Ö. 133'te Roma'ya bağlanmıştır. Roma döneminde M.S. I.yy.da bölgede meydana gelen depremlerden sonra, kent yağmalanmış ve önemini yitirmiştir. M.S. 1081'de Erythai ve Çeşme yöresi, Çaka Bey'le Türkmenlerin eline geçmiştir. Çaka Bey Çeşme'nin 2 km. güneyinde evler ve camiler yaptırarak Oğuz boyundan gelen gelen Türkleri buraya yerleştirmiştir. Eryhtrai adı Çaka Bey'in döneminden sonra Ildırı adını almıştır. 18-19 yy'larda da şehrin bir çok yerinde gürülen çeşmeler tarihi değerlerini yitirmeden günümüze değin gelmiştir.

Çeşme'nin tipik Ege mimarisin özelliklerinin, ilk bakışta göze çarptığı ve Türk kültürüyle birleşerek ayrı ayrı güzellikler sergilediği 16 çeşmesi vardır. Çeşme Kalesi, 1508 yılında II. Beyazıt tarafından inşaa ettirilmiştir. Kale Osmanlı mimarisinin bütün inceliklerini taşımaktadır. Kalenin içinde bulunan müzede Ildırı'da yapılan Arkeolojik kazılarda bulunan eserler sergilenmektedir. Bu güzel anfitiyatroda müzik yarışmaları yapılmaktadır. Ildırı, Çeşme'nin en büyük ve en popüler turizm merkezidir. Burada beyaz kumsalları, nitelikli konaklama tesisleri ve termal olanaklarından yararlanabilirsiniz. Denizin içinde kaynayan sıcak termal suları, Ilıca ve diğer plajları havuz haline getirir.

Hiç yorum yok: