28 Eylül 2007 Cuma

çeşmede dalış

Çeşme:
Çeşme izmirden 75 km uzaklıkta izmir'in en renkli beldelerinden biridir. Bilhassa gece hayatı çok meşhurdur. Yarımadanın güney batı ucunda yeralan bu ilçemizde Osmanlı Rus deniz savaşlarından kalan eserlerinde sergilendiği antik bir kale bulunmaktadır, ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Rüzgarları ile son derece meşhur olan bu ilçemiz bütün dünyadaki sörf meraklıları tarafından rüzgar sörfü için en iyi yerlerden biri olarak gösterilmektedir.

Fener adası:
En fazla 15-18 metreye kadar derinlesen bu ada akıntı dalışından hoşlananlar için ideal bir bölgedir. Þansınız varsa adanın daimi ziyaretçilerinden foklarla karşılaşabilirsiniz. Ada etrafında iki dalış noktası vardır. Her iki dalış noktasında fazla derin olmayan dip yapısından dolayı genelde ikinci dalışlar için kullanılmaktadır. Derinlikleri 18 metre olan yörede yapılacak dalışlarda renkli dip yapısı ilginizi çekecektir. Her türlü sünger ve mercanın bulunduğu ada yöresinde karagöz, sarpa gibi küçük sürü balıkları dalışa renk katmaktadır. Kimi kez fokların görüldüğü adada birkaç eski fok mağarası da bulunmaktadır. Dalışlar sırasında koruma altında olan foklar ile karşılaşılsa bile yaklaşmamaya özen gösterilmektedir.

Yatak adası:
Derinliğin 40 metreye kadar gittiği bu ada yaklaşık 8-10 metre derinlikte yer alan muhteşem mağarası ile ünlüdür. Genellikle günün son dalışı için tercih edilir. Adanın batısında yer alan iki mağara girisi ve içindeki süngerlerin kapladığı alan ile olusan renkli cümbüşü makro ve geniş açı fotoğraf çekenler için oldukça uygundur. Geniş açı objektif ile içeriye girdikten sonra dışarıya baktığınızda karanlığın önündeki turkuaz renkli mavilikler sizi etkileyecektir. Süre geçirmeden kameranızın ayarlarını yapıp klasik bir mağara çekimi gerçekleştirin. Mağara içine en az 3-5 kiiinin girebileceği kadar büyüktür. Ikinci dalışınızda makro objektif ile dalmanız, mağara duvarlarının yanı sıra taşların bitip kumun başladığı yerlerde de ayrı bir coşkunun barındığını hatırlatılır.

Eşek adası:
Etrafında birçok dalış noktası olmasına rağmen yarık kaya noktası adanın en güzel yeridir. Derinlik 50-60 metrelere kadar inmektedir, özellikle üstü 20 metrelerden başlayıp dibi 40 metrelere kadar inen doğu duvarı her dalıcının görmek isteyeceği bir yerdir.

İldiri körfezi:
Geçen seneye kadar yasak bölge olan bu bölgedeki mağara resifi en güzel dalış yeridir. Sığlığın batıya bakan tarafında güneyden kuzeye doğru yaklaşık hemen hemen 70 metre uzunlugunda bir duvar uzanmaktadır. üst kısmı yüzeye yaklaşık 8 metre derinlikte olan bu duvarın derinliği 12 metreden 35 metre derinliğe kadar gitmektedir. 21 meter cıvarında birbirine bağlı 3 adet mağara bulunmaktadır ve bu mağaraların bir tanesinin sığlığın ortasında 12 metre cıvarına bir çıkışı vardır. Dip yapısı bulanmaya çok müsaait oldugu için acemi dalıcıların magaraya girmesi uygun degildir.